Burenrecht aanbouw

Op deze pagina leest u alles over het burenrecht, wat het inhoudt en wat u moet weten voordat u een aanbouw laat plaatsen.

Voordat u begint met het laten plaatsen van een aanbouw zult u rekening moeten houden met de buren. De wet bepaalt wat u wel en niet kunt doen met betrekking tot de beplanting en de bouw van terrassen, balkons en tuinen. Het bespreken van uw plannen met uw buren kan een hoop ellende in de toekomst voorkomen. In de praktijk echter zijn er toch buren die bezwaar maken. In de afdeling Burenrecht in het Burgerlijk Wetboek staat wat de rechten en plichten zijn ten aanzien van uw buren en hoe u zich zou moeten gedragen als goede buur.

Op papier zetten!

Als u iets heeft afgesproken met uw buren en zij stemmen in, dan is het noodzakelijk dat u dit op papier zet en door hen laat ondertekenen. Zo kunt u in de toekomst veel problemen voorkomen en staat u veel sterker in uw schoenen. Wat gebeurt er als er nieuwe buren komen? U kunt het beste via de notaris de toestemming als erfdienstbaarheid laten registreren en vastleggen bij het Kadaster.

Als er onenigheid is over de erfgrens tussen u en uw buren dan kunt u bij het Kadaster tegen een vergoeding een tekening aanvragen waar precies op staat waar de grens loopt.

Belangrijk om te onthouden

Het belangrijkste is dus dat u alles netjes op papier zet voordat u met de aanbouw begint. Het beste is natuurlijk om via de notaris de toestemming van uw buren als erfdienstbaarheid te laten registreren en vast te laten leggen bij het Kadaster. Als u niet zeker bent over de mogelijkheden dan kunt u een aannemersbedrijf raadplegen. Door hun jarenlange ervaring hoeft u zich geen zorgen te maken over wat er allemaal fout kan gaan. Vul hier het offerteformulier in en vergelijk tot wel 6 aannemers.